Ledvärk: 

Ledsmärta är väldigt vanligt, främst bland de äldre. En studie som utfördes i Storbritannien visade att ungefär 30% av alla deltagande har lidit av ledsmärta inom de senaste 30 dagarna. Vanliga typer av ledsmärta inkluderar till exempel knäsmärta, eller smärta i axlarna, nacken och armbågen. 
Joggare med ont i lederna

Vad kan orsaka ledsmärta?: 

Ledsmärta orsakas vanligtvis av en skada, men det kan även bero på artrit. Även övervikt kan öka risken för ledsmärta då det överbelastar lederna. I takt med att du åldras blir brosket i lederna stelare och ibland även tunnare. När detta händer ökar risken för bristningar, vilket orsakar smärta. Artros är en sjukdom som påverkar ungefär 25% av alla över 45 år i Sverige. Artros bryter ner brosket i lederna snabbare än kroppen kan bygga upp nytt. Detta gör att benen rör mot varandra utan dämpning. Detta är ofta väldigt smärtsamt i lederna. En annan form av ledsmärta är tendinit. Tendinit innebär att det uppstått en inflammation i en led, vanligtvis genom upprepade rörelser. Det kan vara smärtsamt men är ofarligt. Även vanliga infektioner kan orsaka ledsmärta. Stress och depressioner kan även de orsaka ledvärk. Dessa brukar gå över ganska fort utan att vårt behövs.

När bör du söka vård?: 

Vanligtvis försvinner smärtan av sig själv och kräver ingen vård. Om du märker att lederna är svullna och ömma bör du söka vård omgående. Detta kan vara ett symptom på ledgångsreumatism. Sök även vård om du får febersymptom eller om lederna känns varma. Märker du en plötslig viktnedgång utan ändringar i kosten, eller om smärtan gör det svårt att gå bör du kontakta din vårdcentral. Kontakta även din vårdcentral om värken inte gått över eller åtminstone avtagit delvis efter två veckor.

 

Hur kan du lindra ledsmärta?: 

Det är viktigt att vila lederna och se till att de inte överbelasta dem. Det kan även vara skönt att applicera is på lederna i korta stunder ett par gånger om dagen. Se till att inte belasta leden mer än nödvändigt, men sluta heller inte att använda den helt. Lätt träning är bra och kan till och med minska smärtan du upplever. Gör det mycket ont finns det receptfria läkemedel, som till exempel Alvedon och Ipren. Vill du behandla smärtan utan att ta tabletter eller andra receptfria läkemedel kan du testa Actipatch. Actipatch lindrar smärta genom att förbättra blodflödet genom att skicka svaga elektriska impulser. Detta både lindrar smärta och hjälper kroppen att återhämta skadad vävnad snabbare.

 

Går det att förebygga ledsmärta?: 

Träning stärker både muskler och leder vilket minskar risken för smärta avsevärt. Många med olika former av ledvärk blir rädda för smärtan och vågar därför inte träna av rädsla för att det ska bli värre, men det är alltså tvärtom! Försök att hålla dig aktiv så gott det går och träna regelbundet. Både styrke- och konditionsträning är bra.